HONDEN OP HET STRAND:

WAT MAG (NIET)?

Een mooi strand, een uitnodigend weertje… het lijkt een ideale setting voor een tochtje met je hond. Stoeien, rennen, zelfs een frisse duik in zee… een aanlokkelijk idee, maar mag dat wel? Niet altijd en niet overal! Een kuststad als Oostende ontvangt immers heel wat badgasten die van een dagje strandplezier komen genieten. Daarom moet hond en baasje een aantal regels respecteren.

WAAR & WANNEER

Omdat er tijden de vakantieperiodes doorgaans veel badgasten op het strand vertoeven, is er slecht één strandstrook waar honden steeds toegelaten zijn; op het strand van Raversijde vanaf de Westlaan tot aan de grens met Middelkerke zijn honden gedurende het hele jaar toegelaten. Op het Oesteroeverstrand vanaf de Halvemaandijk tot de grens met Bredene zijn toegelaten gedurende het hele jaar maar niet in de paasvakantie en niet in de maanden juli en augustus. Op de rest van het strand zijn honden enkel toegelaten tussen 1 oktober en het begin van de paasvakantie.

DOEN & LATEN

Ook al mag je hond loslopen op het strand, toch geldt dit niet voor het aangrenzende duinengebied. Verder blijft er onverminderd een opruimplicht voor hondenpoep. Ga je dus wandelen met de hond, zorg dan dat je een plastic zakje meeneemt. Hondenpoep ingraven in het zand mag niet. Je hond mag vrij rondlopen, maar als begeleider moet je hem steeds ” in bedwang kunnen houden” (noot redactie: onder controle hebben en kunnen houden). Je hond mag de openbare orde niet verstoren. Omdat strandhygiëne belangrijk is, wordt het achterlaten van hondenpoep bestraft. Wie betrapt wordt riskeert een gemeentelijke administratieve sanctie tot 250 euro.

OVERAL IN OOSTENDE

Deze laatste regel geldt trouwens voor het hele grondgebied van Oostende. Tijdens de vakantieperiodes zal er intensief gecontroleerd worden op het naleven ervan. Wij vragen dan ook de medewerking van alle hondenbaasjes om Oostende hondenpoepvrij te houden. Op die manier vermijd je ook een sanctie. (Bron: Oostende Stad aan Zee – De Grote Klok – april 2016