terug naar Home
Gebitsverzorging bij uw huisdier.
- Inleiding:
Men schat dat ongeveer 85% van alle volwassen huisdieren tandproblemen hebben.
Tandaandoeningen hebben niet alleen invloed op de mond van uw huisdier, maar er kunnen zich ook schadelijke bacteriën,virussen,.. via de bloedbaan naar inwendige organen verplaatsen.
Hierdoor kunnen er zelfs hart-, lever- en nieraandoeningen ontstaan.
Problemen ter hoogte van de mond verdienen dan ook alle aandacht, en worden best in een zo vroeg mogelijk stadium behandeld.
Ze kunnen niet enkel zorgen voor een daling van de eetlust bij uw huisdier, maar kan ook tot agressie leiden, dit omwille van de pijn die bij sommige aandoeningen aanwezig is. - Klinische tekens:
Hoe kan u nu merken dat uw huisdier last heeft van een tandaandoening?
Een tandaandoening kan gepaard gaan met:- overmatige speekselproductie
- pijn bij het eten en kauwen (vnl. droogvoer)
- depressie
- verminderde eetlust
- gewichtsverlies.
De meeste gevallen geven echter geen duidelijke tekens weer.
Laat daarom regelmatig de tanden van uw huisdier controleren, zodat eventuele tandproblemen vroegtijdig kunnen worden verholpen.
- De meest voorkomende tandaandoeningen:
- Tandplaque
Deze vormt een gele aanzet op de tanden.
Als men deze laat verwijderen, vooraleer er tandsteen kan worden gevormd, blijft de laag rondom de wortels van de tand gespaard.
De gele kleur wordt vooral gevormd door stoffen aanwezig in het speeksel van uw dier. - Tandsteen
Tandsteen vinden we voornamelijk terug ter hoogte van de uitmonding van de speekselkanalen.
Het is eigelijk een afzetting van zouten (verkalking) op de aanwezige laag tandplaque.
Dit tandsteen maakt het oppervlak van de tand ruw, waardoor bacteriën zich er gemakkelijker kunnen op vasthechten.
Tandsteen vertoont sterke irritatie van het gevoelige tandweefsel, en veroorzaakt al snel een ontsteking.
Het tandvlees wordt verder en verder naar achteren geduwd, waardoor de bacteriën dieper in het tandweefsel kunnen dringen.
Hierdoor kan er op langere termijn weefselafbraak ontstaan en erger nog, volledig verlies van het bot. - Tandvleesontsteking (Gingivitis)
Ophoping van tandplaque kan zorgen voor een ontsteking van het tandvlees.
Alle dieren met een ophoping van tandplaque, zullen in meerdere of mindere mate tandvleesontsteking hebben, maar deze zal niet bij alle dieren leiden tot een ontsteking rondom de tand (= parodontitis). - Parodontitis
Dit is al een vergevorderd stadium van tandaandoeningen. Hierbij is het tandvlees al vernietigd, en komt de tandwortel bloot te liggen.
Onvermijdelijk zal er bij deze gevallen tandverlies optreden!
Het is dus van groot belang om tandaandoeningen reeds in een vroeg stadium vast te stellen, zo snel mogelijk te beginnen met de behandeling en vervolgens een strikt programma op te stellen voor het verzorgen van het gebit thuis, om zo de gezondheid van uw dier te handhaven.
- Tandplaque
- Behandeling:
Volgende procedures kunnen (naar gelang de ernst van het probleem) worden uitgevoerd:
- verwijderen van tandplaque en tandsteen (detartratie) onder algemene verdoving
- polijsten van de tanden
- sterk beschadigde tanden trekken (extracties)
- antibioticumkuur (evt. voor de detartratie, naargelang de ernst)
Detartratie:
Ultrasonisch verwijderen van tandsteen.
Voor de detartratie: | Na de detartratie: | |
![]() |
![]() |
Inleiding:
Het effect van een professionele behandeling van de tanden, is zonder verdere gebitsverzorging thuis, maar van korte duur.
Controleer het gebit van uw hond regelmatig, zodat nieuwe problemen kunnen worden vermeden.
Tandenpoetsen
Tandenpoetsen is de meest ideale methode om tandplaque te verwijderen. Het is best dat u dit al op jonge leeftijd aanleert, zodat uw huisdier dit gewend wordt.
Het is een ideale manier om parodontitis tegen te gaan. U kan tandpasta (Orozyme tandpasta) en honden/katten tandenborstel verkrijgen bij uw dierenarts.
Er bestaan tandenborstels die men op de vinger kan plaatsen, en er zijn er gewone met een grote kant (voor grote honden) en een kleine kant (voor kleine honden, pups en katten).
Het is aangeraden om de tanden iedere dag te poetsen, maar de meeste eigenaars poetsen 2- 3x/week. De vorm en grootte van het gebit van uw huisdier is totaal anders dan uw eigen gebit.
Een normale tandborstel wordt daarom afgeraden. Dit geldt ook voor gewone (humane) tandpasta.
Dieetvoeding en kauwproducten
Er bestaan ook nog andere middeltjes om de tanden van uw huisdier gezond te houden.
Speciaal ontwikkelde kauwproducten (Orozyme kauwstrips) kunnen de afzetting van tandplaque en tandsteen aanzienlijk verminderen.
Er bestaat ook een product (Vet aquadent) dat u in het drinkwater van uw hond/kat kunt doen, dat de vorming van tandplaque tegengaat, alsook het ontstaan van een slecht ruikende adem.
Dieetvoeding (Hills prescription diet t/d) is zodanig samengesteld, dat tandplaque en tandsteen op verschillende niveaus bestreden wordt.
Het is een product dat de kauwactiviteit bevordert, en voorzien is van een zodanige textuur, dat het zelfreinigingseffect wordt gemaximaliseerd.
Bij katten in het algemeen is het moeilijker om tanden te poetsen, en wordt er gekozen om een gebitsverzorging te doen aan de hand van een dieetvoeding (t/d) of Vet aquadent.
Periodieke controle:
U kan vrijblijvend de tanden van uw hond/kat 10 à 14 dagen na de tandsteenreiniging door één van onze dierenartsassistentes laten controleren.
Hou ook regelmatig zelf een controle. Let hierbij vooral op geelverkleuring van de tanden, stinkende adem, pijn bij het eten, overmatig speekselvloei, uitvallen van tanden.
U moet er zich echter wel van bewust zijn dat ook bij een goede gebitsverzorging, de meeste honden regelmatig een professionele gebitsreiniging nodig hebben!
Dit was een kleine doch belangrijke uitleg over mondhygiëne voor onze hond. Uit infobrochure tandverzorging / www.dierenartsenherckenrode.be