Setters 

 

De Ierse Setter is met zijn mooie roodbruine glanzende vacht met fraaie bevedering een ras dat menig hart sneller doet kloppen. Het is een vriendelijke hond die geniet van iedere dag.
Het is een gezellige huishond die gek is op kinderen. Ze zijn intelligent en zachtaardig.
De Ierse Setter is een sportieve hond die graag een actieve baas heeft. Hij is een echte kindervriend en dus een prima hond voor het gezin. Ze zijn vriendelijk en aanhankelijk.
Verder zijn ze sociaal naar mensen en naar andere honden en dieren.
Het ras heeft een beetje eigenwijs karakter, maar is met een zachte en consequente opvoeding prima van alles te leren. Hij wordt half engel-half bengel genoemd.
De Ierse Setter is van oorsprong een staande jachthond, wat inhoudt dat hij het wild (patrijs/fazant) voor de jager moet aanwijzen. Hij staat dan voor met een voorpoot opgetrokken.
Op commando van de jager stoot de hond het wild op, waarop de jager het wild kan schieten. Momenteel zijn er weinig Setters die nog jagen, ze worden meer op uiterlijk gefokt en niet op jachteigenschappen. Het gebrek aan jachtterreinen speelt daarin ook mee.

Geschiedenis.

Van de geschiedenis is niet heel veel bekend. Vast staat dat de Ierse Setter rood en rood-wit vroeger een ras waren. Rond 1885 zijn de rassen als apart ras gefokt.
De rode Ierse Setter komt meer voor dan de rood-witte.

 

Ierse rood-witte setter. 

 

De Ierse rood-witte setter is een hond die hoort bij de staande jachthonden, de spaniels en de retrievers.
De honden worden gemiddeld 14 jaar oud en wegen ongeveer 22 kg.
Het zijn lieve honden en soms erg koppig. Ze zijn lief voor kinderen en erg aanhankelijk aan het gezin waar ze leven.
De honden zijn erg energiek, koppig maar ook erg aanhankelijk. Ze zijn lief en met andere honden gaat het redelijk.
De honden zijn geschikt als jachthond en als gezelschapshond. 

Engelse setter. 

De Engelse setter is een hond die hoort bij de staande jachthonden, de spaniels en de retrievers.
Het is een hond met een zacht en intelligent karakter, daarnaast zijn de honden ook erg aanhankelijk.
De honden worden gemiddeld 12 jaar oud. De schofthoogte bij de reuen is tussen de 65 en de 68 cm en bij de teven ligt de hoogte tussen de 61 en de 65 cm.
De honden wegen gemiddeld 25-30 kg.
De honden zijn erg lief voor kinderen, het zijn echte gezelschapshonden.
Het zijn erg slimme en aanhankelijke honden, gek op mens en dier.
Ze zijn erg aanhankelijk maar ook erg intelligent.
De honden zijn geschikt als jachthond en gezelschapshond.

Gordon setter

Is een stijlvolle hond met de bouw van een galoppeur. Zijn evenwichtige bouw doet denken aan die van een fors jachtpaard.
De hele hond is zeer symmetrisch. 
Algemene kenmerken; intelligent, competent en waardig. 
Aard; zelfbewust, extrovert, met een vriendelijk, gelijkmatig karakter. 

De Gordon Setter is een zeer energieke hond; energie die vooral in de jeugdperiode in goede banen moet worden geleid. Hoewel vriendelijk tegen vreemden is een zekere gereserveerdheid hem niet vreemd. Jonge Gordons kunnen zelfs verlegen zijn. Laat al op jonge leeftijd de Gordon Setter op een positieve manier ervaring opdoen met allerlei mensen, situaties, dieren en dingen. Over het algemeen gaat de Gordon Setter goed om met soortgenoten en met kinderen. Hij heeft en sterke eigen wil en gedraagt zich nogal zelfstandig. Geduld en een consequente aanpak zijn bij de opvoeding belangrijk. Met een 'harde hand' bereikt men bij een Gordon Setter weinig. 

Zoals met alle rashonden werd de Gordon Setter oorspronkelijk gefokt voor een doel en dat was het jagen over de heide, op zoek naar o.a. fazanten en patrijzen. Dit instinct is hedendaags nog zeker een deel van de moderne Gordon Setter. De Setter was niet bedoeld om het wild te apporteren maar om te werken in paren om het wild te vinden op de grond en "aanwijzen" van het wild. Op bevel stoot hij dan de vogels in de lucht, zodat de jager deze kon schieten. Als je dit onthoudt, zal het u helpen om het karakter van de Gordon Setter te begrijpen. In de eerste plaats de drang om vrij te rennen en anderzijds de noodzaak om uw gezelschap ofwel die van een andere setter te hebben.

Bron: Hondenrassen.nl.