De Duitse Pincher

 

 Algemeen voorkomen

In Duitsland hebben al lang gladharige pinchers bestaan. Omdat ze uitstekende rattenvangers waren, werden ze op grote schaal gehouden op boerderijen en door voerlieden. In 1895 werd de 'Pincher Club' opgericht. Die club wilde de pinchers tot een uniform ras maken. Tot die tijd bestonden er namelijk nog veel verschillen qua type, kleur en grootte. De Duitse pincher komt tegenwoordig weinig voor. De vacht van dit ras is kortharig en glanzend. De Duitse pincher mag Reebruin en Black & Tan van kleur zijn. De Duitse pincher is een heel levendige hond. Hij is intelligent, aanhankelijk en gereserveerd tegenover vreemden. Verder is hij een zeer goede huishond die de boel ook kan bewaken. Hij heeft veel plaats en voldoende uitloop nodig.

Een Duitse pincher opvoeden

De Duitse pincher is zeer goed geschikt voor Agility , ook is hij bij het sporten of fietsen niet gemakkelijk te vermoeien. Men moet hem zijn rangorde duidelijk maken en belonen met lof en kleine beloningen, wanneer hij zich terugtrekt om te rusten laat men hem zijn rust. In zijn eerste levensweken die hij bij de kweker doorbrengt is menselijk contact zeer belangrijk, sociale opvoeding begint als het ware in de wieg.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Duitse pinscher? Kijk dan op onze Duitse pincher opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 45 tot 50 cm voor zowel de reu als de teef Gewicht: 9-16 kg Kleur: Reebruin en Black & Tan Bijzonder kenmerk: prima rattenvanger

Aard

Tegenwoordig wordt hij gehouden als waak en gezelschapshond. Hij is zeer intelligent en leergierig. Hij is vriendelijk en aanhankelijk maar zal als waakhond zijn thuis en familie verdedigen, hij zal ook laten merken wanneer hem iets niet zint of aantonen wanneer er iets is. Bezoek zal hij luid aankondigen, maar eens kennis gemaakt houd het blaffen op. Het is geen keffer. Hij speelt graag met mensen en kinderen ook met andere honden kan hij goed overweg. Hij houdt van warmte en is zeker niet geschikt om in een buitenhok te plaatsen vanwege zijn zeer korte vacht is het een echte huishond. Omwille van die korte vacht blijft hij wel proper en is er van de rui weinig te merken. Hij houd van menselijk contact maar kan ook gemakkelijk alleen gelaten worden binnenshuis.

Beweging

Duitse Pinchers hebben een gemiddelde behoefte aan beweging. Ze gaan graag mee als u een stukje gaat fietsen , maar drie maal daags een blokje om en wat met de hond spelen is zeker niet voldoende.

Erfelijke ziekten

Heupdysplasie en oogafwijkingen kunnen voorkomen evenals cryptorchide. Dit ras heeft ook een verhoogd risico op von Willebrand Disease; een bloedstollingsprobleem.

 

De Dwergpincher

 

Algemeen voorkomen

Zijn Dwergpinchers mini-Dobermanns? Dat lijkt wel zo, maar er is geen directe erfelijke band tussen de twee rassen. De Dwergpincher (ook wel Reh Pincher genaamd vanwege zijn gelijkenis met een klein soort hert) stamt af van grote gladharige Duitse Pinchers en werd gebruikt om de rattenbevolking in de stallen te minimaliseren. Deze kleine hond doet zijn naam 'pincher' (knijper) alle eer aan, in die zin dat hij tegenover vreemden zeer scherp kan zijn en zich graag vastklampt in been of broek, in zijn ogen dé manier om zijn geliefde baasje of vrouwtje te verdedigen. Vooral oudere mensen zijn dol op dwergpinchers, omdat dit ras zeer alert is en een scherp oor heeft voor ongewone geluiden en voor de deurbel of de telefoon. Bovendien is hij een trouwe begeleider en kameraad. Dwergpinchers vinden het ook heerlijk om met kinderen te dollen. Veel plaats heeft deze hond niet nodig, als hij maar dagelijks een eindje kan wandelen. Hij is de kleinste onder de pinchers. Hij komt voor in de kleuren reebruin, zwart-rood met gele tot roodbruine aftekeningen, en - zoals ook sommige Schnauzers - in 'peper en zout' (grijs met zwarte vlekjes). Zijn vacht is kort en glanzend.

Een Dwergpincher opvoeden

Veel mensen laten het na ‘iets’ te gaan doen met een klein hondje als de Dwergpincher. Dat is jammer, want deze hond kan ontzettend goed leren en wil dat ook erg graag. Het is sowieso goed voor de socialisatie van Dwergpinchers om met hem naar een puppytraining of gehoorzaamheidscursus te gaan. Hier kan hij namelijk andere mensen en honden ontmoeten. U zult er versteld van staan hoe snel uw Pinchertje de bevelen opvolgt en begrijpt. Besteed veel aandacht aan de zindelijkheidstraining. Een plasje van zo’n klein hondje wordt vaak niet of te laat opgemerkt, waardoor de Pincher het idee kan krijgen dat u ermee instemt dat hij zijn behoefte binnenshuis doet.

Uiterlijk

Grootte: 25-30 cm Gewicht: 3-4 kg Kleur: reebruin, zwart-rood met gele tot roodbruine aftekeningen, 'peper en zout'

Aard

De Dwergpincher is een zeer aanhankelijke hond. Hij heeft een grote bewegingsbehoefte. Wordt aan deze behoefte niet voldaan is het mogelijk dat hij gedragsafwijkingen ontwikkelt. Hij is zeer waaks en hij blaft makkelijk. De socialisatie van deze hond is bijzonder belangrijk. Hij heeft de neiging omwille van zijn moedige karakter grootheidswaanzin te ontwikkelen.

Beweging

De Dwergpincher heeft genoeg aan gemiddelde beweging en spelen in de tuin. Het dier past zich gemakkelijk aan. Echter: lange wandelingen kan het ras ook goed aan.

Erfelijke ziekten

Dit ras neigt tot patellaluxatie (los zittende of ontwrichtte knieschijf).

Bron: Hondencentrum.