Phalène / Papillon
 

 

 

 LAND VAN HERKOMST : België / Frankrijk 

GESCHIEDENIS 

Oorspronkelijk is dit ras Italiaans, maar nu rekent men het tot de Frans-Belgische rassen. Tweehonderdvijftig jaar lang was dit de hofhond bij de Franse Monarchen.

De Phalène ( het Nachtvlinderhondje ) is de oudste variant van de Epagneul, en pas omstreeks de eeuwwisseling ontstond de variant met de staande oren. De raspunten weren in 1934 vastgelegd. Overigens diende een schilderij van Titiaan uit 1576 als voorbeeld voor deze rasbeschrijving !

De Papillon (het Vlinderhondje) heeft oren in de vorm van vlinders. De Franstalige rasnaam Papillon verwijst ernaar. Een vroege voorouder, een Dwergspaniel, had hangoren en verscheen op schilderijen van Fragonard en Boucher uit de Rococo-tijd. Adellijke dames wilden soms alleen met hun gezelschapshondjes worden afgebeeld. Het ras werd al snel populair toen het via allerlei handelswegen door Europa werd verspreid. Het tegenwoordige Vlinderhondje heeft meestal een witte vacht met gekleurde vlekken. Het heeft een vrolijk en spontaan temperament. Het is een plezierig hondje, maar soms bezitterig ten opzichte van zijn bazen.  

IDEALE RASKENMERKEN 

  • Schofthoogte: reuen en teven van 20 tot 28 cm, maar zelden erboven. 
  • Uiterlijk: klein, elegant lichaam; kwiek, ontspannen gangwerk.
  • Vacht : lang, overvloedig, golvend, glanzend; met franjes aan de oren en de achterkant van de voorpoten. 
  • Kleur : wit met vlekken in iedere kleur, behalve leverkleurig. Een witte bles is ewenst. Overigens bestaat ook een driekleurige variant.  Deze is zwart met wit en bruine vlekken boven de ogen, in de oren, onder de staartwortel en op de wangen. Op de staart kan de lengte van het haar 15 cm bedragen.
  • Hoofd: kleine, ronde schedel met puntig snuitje; ronde, donkere ogen en oogleden; zeer grote oren, staand of hangend.
  • Staart: lang, overvloedig behaard, hoog gedragen. 

VACHT : kort zijdehaar met bevedering; m.a.w. de dekharen op de rug zijn zijdeachtig. Er komen praktisch geen wolharen voor. In de ruiperiode komen ze los te zitten : blokverharing.   Naar de borst en de achterzijde van de poten toe, overgroeien de wolharen de dekharen en vormen de bevedering : mozaïekverharing. 

DAGELIJKSE BEHANDELING : met een zachte borstel de losse haren van de rug uithalen. De bevedering met een grove kam uitkammen.  

GROTE BEHANDELING : borstel de vacht regelmatig goed door. Wassen en drogen.  

VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : de bevedering vraagt een regelmatige uitkambeurt. Tamelijk veel losse haren in huis.

AARD : dit zijn zeer geschikte huishondjes en dus vooral gezelschapdieren voor binnenshuis.  Het zijn fiere, aanhankelijke, vriendelijke en sterke huisgenoten, met een gezonde portie alertheid.  Ze zijn wat bezitterig en niet zo gesteld op vreemden.

ACTIVITEIT :   de Papillon en de Phalène kunnen erg lang wandelen, maar stelt zich ook tevreden met een gemiddelde lichaamsbeweging.                  

OPVOEDING :  deze hondjes worden het best met een zachte hand opgevoed en de commando’s dienen afgewisseld te worden met spelen.

BIJZONDERHEDEN
Het Vlinderhondje is een Belgisch/Frans ras, vandaar ook de twee populaire rasnamen. 

De officiële rasnamen zijn Epagneul Nain Continental Papillon (Vlinderhondje) voor de variëteit met de staande oren en Epagneul Nain Continental Phalène (Nachtvlinderhondje) voor de variëteit met de hangoren.

Bron: Hondenplaza