Maltezer


Algemeen voorkomen


Dit witte hondje, dat zijn naam ontleent aan het bekende eilandstaatje, was al ten tijde van de Grieken en Romeinen bekend.
Destijds stond hij al in de gunst bij dames, mede dankzij zijn langharige, zijdezachte vacht.
Voor het overige is hij allesbehalve een schoothondje. Hij is het liefst altijd buiten, zelfs bij regen en sneeuw.
Als hij er niettemin 'netjes' moet uitzien, dan vergt de verzorging van zijn zachte vacht dagelijks veel aandacht(de foto laat zien dat de Maltezer ook ongekamd charmant kan zijn).
De Maltezer is een speelse hond die graag met kinderen stoeit. Hij laat zich echter niet alles welgevallen en kan wel eens vinnig toebijten als iets hem niet bevalt, daarom kunt u hem beter niet alleen laten met kleine kinderen.
Tegenover vreemden is hij wantrouwig, soms zelfs agressief. Een goede opvoeding kan voorkomen dat hij te veel blaft. Bij een goede verzorging kan zijn haar wel 30 cm lang worden, maar dit levendige kereltje laat het vaak niet zover komen!

Een Maltezer opvoeden

Maltezers passen zich altijd moeiteloos aan de omstandigheden en de opvoeding verloopt daarmee ook redelijk gemakkelijk.
Ze mogen nooit met harde hand opgevoed worden want ze zijn gevoelig voor de intonatie van de stem en ze zitten graag in het gezelschap van hun gezin.


Uiterlijk


Grootte: 21-26 cm Gewicht: 2-3 kg Kleur: wit


Aard


Maar al te veel mensen denken dat de Maltezer een "minimensje" is. Niets is minder waar, hij is en blijft een hond, een roedeldier.
Honden hebben een leider nodig die ze kunnen volgen, en die de regels bepaalt. Ook de Maltezer heeft dus duidelijke richtlijnen nodig van iemand die boven hem staat.
Maltezers hebben een sterke "will to please" en leren bijzonder gemakkelijk dingen aan, maar daar moet dan wel een zachte hand bij gebruikt worden.
Als puppy zijn ze enorm lief en schattig en worden ze maar al te vaak verwend, of mogen dingen doen die bij een groter ras niet zouden worden getolereerd.
Vergeet evenwel niet dat dergelijk gedrag in de toekomst een probleem kan vormen als het een vast patroon vormt. Maltezers kunnen het doorgaans zeer goed vinden met kinderen.
Denk er echter aan dat de Maltezer geen lappenpop is en leer kinderen hoe ze moeten omgaan met de hond. Op die manier blijft het leuk voor zowel het kind als de hond.


Beweging


Dit ras heeft niet veel beweging nodig maar als u hem meeneemt voor een fikse wandeling zal hij dat met plezier accepteren.
Zowel in de tuin als in huis voelt deze hond zich goed. Hij past zich aan alle omstandigheden aan en dus ook aan de levensstijl van zijn baasje.

Erfelijke ziekten


Legg perthes of de ziekte van Calvé: Dit is een aandoening van de heup.
Deze ziekte komt vooral voor bij kleine rassen. De klachten: een warm en pijnlijk heupgewricht, treden meestal op tussen de vijfde en de achtste maand en gaan gepaard met veel pijn.
Een operatie biedt meestal de beste uitkomst. Patella Luxatie: Dit is een erfelijke afwijking aan het kniegewricht waarbij de knieschijf niet midden op het uiteinde van het scheenbeen ligt.
De knieschijf belandt aldus naast het gewricht. Vaak uit dit zich doordat de hond enkele huppelpasjes neemt waarna de knieschijf weer terug op zijn plaats schiet.
Dit gaat vanzelfsprekend gepaard met pijn. In veel gevallen kunnen medicijnen (pijnbestrijding) of een operatie uitkomst bieden.


Bron: Hondencentrum.com