Franse buldog 

 

 • Rasgroep: Gezelschapshonden
 • Kindvriendelijk? Schiet enorm goed op met kinderen, maar kan soms nogal lomp uit de hoek komen.
 • Bewegingsbehoefte: weinig tot matig
 • Waakhond? Is wel waaks, maar kan niet blaffen. Bovendien zijn maar weinig inbrekers onder de indruk van een klein, knorrend bulletje.
 • Vachtverzorging: weinig
 • Sociaal: Een echte allemansvriend! Stemt zich ook af op zijn publiek: een jong koppel met of zonder kinderen, ouderen, vrijgezellen, … hij past bij iedereen!
 • Sportpartner? Door zijn platte snuit is hij niet geschikt voor uithoudingssporten. Als loopmaatje is hij dus niet geschikt!

 

Karakter

 De Franse buldog staat bekend als een vrolijk en vriendelijk hondje. Tegelijkertijd is hij ook erg teder en grappig. 

Niet enkel zijn komische snoetje zal op je lachspieren werken, maar ook zijn clowneske en ietwat brutale uitspattingen kunnen tot bulderlachen leiden.
Hij fleurt je in no time op wanneer je een slechte dag hebt en brengt vreugde in huis. Bovendien is deze kleine Fransoos een echte speelvogel.
Hij is ongedwongen en nieuwsgierig en beschikt over een stevige portie enthousiasme.
Soms is hij zo enthousiast, dat hij niet uit zichzelf stopt met spelen, ravotten en onnozel doen.
Daar waar andere honden zichzelf af en toe een pauze gunnen, gaat de Franse buldog maar door en door… en overschrijdt zelfs zijn eigen fysieke grenzen.
Eigenlijk moet hij vaak tegen zichzelf beschermd worden, zodat hij op tijd kan recupereren en herstellen.
Het is aan de baasjes hem tijdig een halt toe te roepen: door hem tot rust te laten komen, voldoende afkoeling te bieden, hem niet te lang laten spelen met de kinderen of met andere honden. De Franse buldog is enorm aanhankelijk.
Hij wil niets liever dan deel uitmaken van het gezin en acht zichzelf een volwaardig gezinslid. Zijn favoriete taak is die van schootwarmer en je zal bereid moeten zijn jouw favoriete zetel met hem te delen.

 Opvoeding

 Deze overweldigende liefde van de Franse buldog is vaak zo onweerstaanbaar, dat je het moeilijk zal krijgen om niet toe te geven aan zijn grillen. Een consequente opvoeding is essentieel om het risico van een onhandelbare hond in te dijken.
De Franse buldog is trainbaar, maar hij is ook koppig en heeft een ondeugend kantje. Hij is erg  gevoelig voor een vriendelijk woord op het juiste moment.

Beloningen voor goed gedrag in de vorm van wat lekkers of een spelletje doen ook wonderen.
Let wel, de Fransoos is een ongeëvenaarde charmeur en zijn soms erg menselijke expressies maken het moeilijk hem iets te weigeren. Voor we er erg in hebben, heeft deze slimme rakker ons moeiteloos gemanipuleerd, om dan vervolgens ongemerkt simpelweg zijn eigen zin te doen!
We moeten dus stevig in onze schoenen staan om ervoor te zorgen dat hij niet de almachtige, aandachtseisende chef van het gezin wordt. Wie het delicate evenwicht tussen genegenheid en gezag vindt, zal aan de buldog een prachtige viervoeter hebben!

 Gezondheid

Hun platte gezichtjes, gedrongen lichaam, puntige oren en korte rug staan garant voor een snoezig pakket, maar deze uiterlijkheden dragen ook bij tot een nogal alarmerende gezondheidstoestand.
Vaak hebben Franse buldogs te kleine neusgaten, een te lang gehemelte, grote amandelen en andere keelproblemen, gecombineerd met een te nauwe luchtpijp.
Dit zogenaamde ‘kortsnuitensyndroom’ uit zich in duidelijke ademhalingsmoeilijkheden en tekenen van ademnood, zeer luidruchtige ademhaling, zwaar snurken, hoesten en vaak voedsel of wit, taai slijm opgeven.
Vooral bij warm weer en zwaardere inspanning moeten baasjes alert zijn op deze symptomen en ervoor zorgen dat de hij niet oververhit raakt.
Hem af en toe verplicht pauze te geven, hem ‘fris’ houden met natte handdoeken of een zwembadje en de airconditioning aanzetten dus!
Hitte en een overdosis stress zijn de aartsvijanden van de Franse buldog. Buiten zijn bovenste luchtwegen, is ook de rug van de Franse buldog duidelijk een teer punt.
Zijn compacte bouw zorgt voor een gevoelige wervelkolom en de tussenwervelschijven zijn onderhevig aan snelle slijtage.
Discushernia komt regelmatig voor. Een ander aandachtspunt zijn de uitpuilende ogen van het bulletje. Omdat hun ogen niet zo diep liggen dan bij andere rassen, raken ze sneller geïrriteerd door stof, rook, zand, of pollen.
Een wandeling op het strand waarbij sterke wind het zand laag over de grond doet opwaaien, is bijvoorbeeld helemaal geen pretje voor onze charmante Fransman.
Controleer regelmatig de ogen en reinig ze indien nodig met steriele oogspoeling. Ga na of de ogen vochtig en helder zijn en zoek bij roodheid of zwelling onmiddellijk de dierenarts op.

 Rasstandaard

 • Hoofd: Breed, bijna plat, het voorhoofd zeer bol. De wenkbrauwen springen naar voren en zijn gescheiden door een bijzonder ontwikkelde groef tussen de ogen.
 • Neus: Brede, zeer korte wipneus met goed geopende en symmetrisch geplaatste neusgaten, schuin naar achter liggend. De schuine stand van de neusgaten evenals de wipneus moet echter altijd de normale neusademhaling mogelijk maken.
 • Ogen: Opgewekte uitdrukking en laag geplaatste ogen, donker gekleurd, tamelijk groot, goed rond en lichtjes puilend. Ze laten op geen enkele manier wit zien als het dier naar voren kijkt. De randen van de oogleden moeten zwart zijn.
 • Oren: Van gemiddelde grootte, breed aan de basis en rond aan de bovenkant. Hoog op het hoofd geplaatst, maar niet te dicht bij elkaar. Rechtop gedragen. De ooropening is van voren gezien geheel zichtbaar. De huid moet zacht en fijn aanvoelen.
 • Staart: Kort, laag aan de croupe aangezet, aan de billen geplakt, dik aan de basis, ‘geknoopt’ of natuurlijk ‘gebroken’ en dun aan het uiteinde. Zelfs in actie moet hij onder een horizontale lijn blijven.
 • Vacht: Mooi kort haar, dik, glanzend en zacht.
 • Kleur: Fawn, effen of gestroomd, bont met een beperkt aantal platen of overwegend bont. Alle nuances van fawn zijn geoorloofd, van rood tot licht bruin. Bonte honden kunnen wit zijn of wit met gestroomde platen of wit met fawn platen.
 • Gewicht: Niet lichter dan 8 kilogram, maar niet zwaarder dan 14 kilogram voor een buldog in goede conditie.

Bron: Woef