Foxterriër

Algemeen voorkomen

Deze leuke, beminnelijke terriër was in de jaren twintig als ruwharige hond bijzonder in de mode. De foxterriër is als gladharige hond sinds 1800 en als ruwharige sinds 1814 in Engeland bekend. Het voorvoegsel 'fox' wordt al in 14de-eeuwse documenten gebruikt. Destijds diende hij namelijk als jachthond bij de vossen- en dassenjacht. Ook stond de foxterriër bekend als rattenvanger. Zijn passie voor jagen heeft de fox-terriër nooit verloren, maar daarnaast zijn ook zijn intelligentie en behendigheid gewaardeerde kenmerken. De foxterriër is een aanhankelijke, leergierige en waakzame hond die lief is voor kinderen. Hij moet veel uitgelaten worden en is gek op apporteerspelletjes. Kleine schoonheidsfoutjes zoals het keffen, het ravotten met andere honden en zijn eigengereidheid kunnen door een consequente opvoeding worden afgeleerd. Als de ruwharige vacht goed getrimd is, hebt u er bijna geen omkijken naar.

Een Foxterriër opvoeden

Meer dan elk ander ras heeft de foxterriër nood aan een consequente opvoeding, en hiermee bedoel ik consequent en niet hardhandig. Zijn overmoed en natuurlijke scherpte maken van hem niet de gemakkelijkste hond om op te voeden. Het is bvb. quasi onmogelijk hem op zijn plaats te gebieden als er bezoek binnenkomt. Het bespaart je veel ergernis indien je een bench in huis zou hebben waarin je je foxke-lief kunt opbergen totdat je bezoek vertrokken is.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Foxterriër?

Uiterlijk

Grootte: 36-39 cm Gewicht: 7-9 kg Kleur: wit met bruine en/of zwarte aftekeningen.

 

Aard

De Fox Terriër is een temperamentvol baasje, ook geschikt als gezinshond. Hij is erg levendig en loopt er steeds vrolijk bij. Hij kan heel goed met kinderen opschieten en houdt ervan met hen te spelen en te ravotten. Het is wel het best dat er steeds toezicht is, want deze Terriër kan soms ruw zijn en kleine kinderen per ongeluk een flinke por geven. Als er een goede socialisatie gebeurd kan hij ook samenleven met andere huisdieren. Ten opzichte van sommige andere honden kan hij een dominant gedrag vertonen. Hij deinst er ook niet voor terug een gevecht aan te gaan. Deze gladharige Fox heeft echte ´Terriër´-eigenschappen zoals volharding, moed en koppigheid. Een consequente opvoeding is dus aangeraden. Het is een fijne, energieke kameraad in huis en hecht zich erg aan zijn familie. Zo erg soms dat hij jaloers uit de hoek kan komen.

Beweging

De Foxterrier zal lange wandelingen en veel afleiding in de vorm van moderne hondensport, zoals gehoorzaamheid, obedience, flyball en behendigheid zeer waarderen. Zo kan men ook zijn intelligente en heldere geest bezighouden en daardoor zijn temperamentvolle karakter stroomlijnen. Wanneer men de Foxterrier geen uitdagingen geeft kunnen ze ontaarden in nerveuse, agressieve en prikkelbare Foxen. De uitdagingen kunnen variëren van: naast de fiets rennen, trainen (behendigheid, flyball, gehoorzaamheid, breitensport etc.,) veel spelen, lange wandelingen en veel doen in huis.

Erfelijke ziekten

Dit is meestal een heel gezond ras dat een hoge leeftijd kan bereiken.