De Flatcoated Retriever

 


Algemeen voorkomen

De Flat Coated Retriever is minder bekend dan de Labrador Retriever. Er zijn overeenkomsten tussen beide rassen, maar ook subtiele verschillen.
Deze liggen vooral in lichaamsbouw, vachtstructuur en afkomst. Flat Coated Retrievers stammen volgens sommigen grotendeels af van Engelse werkende jachthonden ( Labrador Retriever, de Collie en enkele Spaniels ).
Het ras werd laat in de 19de eeuw ontwikkeld, maar was na de Tweede Wereldoorlog bijna verdwenen.
Toen het ras werd ontwikkeld werd het eerst de 'Wavy-Coated Retriever' genoemd, maar toen het type eenmaal gevestigd was en de verscheidenheid toenam ( o.a. door kruising met de Collie ), veranderde de vachtstructuur en werd zijn naam vervangen door de huidige benaming.
Toch kan de herkomst van de Flat teruggevoerd worden naar de golven van de Britse havens waar houtschepen aanmeerden die 'Lesser Newfoundland honden' vervoerden.
Deze honden werden wellicht verkocht aan Britse jachtopzieners. Door zorgvuldige fokkerij werd het in de jaren zestig in ere hersteld. Flat Coated Retrievers zijn intelligente gezelschapshonden die veel beweging nodig hebben.

Een Flatcoated Retriever opvoeden

Een Flatcoated Retriever is intelligent en inventief, bij gebrek aan een consequente opvoeding en voldoende aandacht verveelt de hond zich en gaat janken en zich uitleven op het aanwezige meubilair.

Uiterlijk

Hoogte van de Flatcoated Retriever reu is 58-61 cm, de teef 55-58 cm.
Gewicht van de Flatcoated Retriever reu is 25-35 kilo, dat van de teef 22,5-30 kilo.
Kleur: De Flatcoated Retriever is zwart of leverkleurig.

Aard

De Flatcoated Retriever is een slimme, actieve jachthond met een intelligente uitdrukking. Hij is vriendelijk gezind, vol zelfvertrouwen en gaat met een eeuwig kwispelende staart door het leven.
Deze 'easy-going' jachthond loopt over van plezier. Met zijn ondeugende gevoel voor humor lijkt hij nooit volwassen te worden.
Hij is gek op water en alles wat daar op lijkt (vieze sloten, modderplassen, enz).
De Flatcoated Retriever heeft iets nodig om zijn geest bezig te houden en doet dan ook niets liever dan voorwerpen oppakken en apporteren (terugbrengen).

Beweging

Het zijn echte werkhonden met een groot uithoudingsvermogen.
Zoals ik al reeds had vermeld zijn ze zot op apporteren en zwemmen, vooral als je het combineert. Neem hem zo veel mogelijk mee naar grote wandelingen waar hij onaangelijnd kan rondrennen en spelen.
Als uw Flatcoated goed gesocialiseerd is zal hij zeker niet ver van u weg gaan. Hij past zich aan uw situatie aan, maar dit wil niet zeggen dat u hem maanden aan zijn lot over moet laten.
Het blijft een werkhond, en zoals elke werkhond bij verveling, gaan ze hun eigen vermaak opzoeken in uw zetels. Je kan altijd een jachttraining gaan volgen met je hond.
Zo blijft hij bezig en hij amuseert zich nog ook. Ook worden ze ingezet als: reddingshond, lawinehond, speurhond en blindengeleidehond.
Een hondensport is ook een goede oplossing voor dit ras. vb: gehoorzaamheid, agilitie, dogydance, dogfrisbee, flyball, enz.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend.

.Bron: Hondencentrum.