Dobermann

 

Geschiedenis

De dobermann is genoemd naar zijn 'uitvinder', de Duitse deurwaarder en hondenvanger Karl Friedrich Louis Dobermann (1834-1894). Hij wilde een sterke werkhond fokken die allerlei taken aankon, maar in de eerste plaats wilde hij een hond die hem kon beschermen tegen woedende, nalatige belastingbetalers en hun grommende waakhonden. Welke rassen hij kruiste, is niet precies bekend. Vermoedelijk waren het rottweilers, Duitse pinschers en black and tan-terriërs. De dobermann heeft de kleur en de kracht van de rottweiler in combinatie met de snelheid en de vastberadenheid van de pinschers en terriërs. De moderne dobermann wordt ook gefokt op kalmte en trouw. Lichamelijk zijn 'dobers' gespierd, evenwichtig van lichaamsbouw en krachtig. De dobermann komt in verschillende kleuren voor zoals black and tan, brown and tan, blue and tan, isabel, white en fawn and tan. Enkel de black and tan en de brown and tan zijn bij het FCI goedgekeurd de andere kleuren zijn niet toegestaan. In Amerika en andere landen waar de FCI niet is erkend, wordt er echter wel met deze kleuren gefokt. Dobermanns zijn niet alleen als waak- en verdedigingshond populair. Ze zijn ook erg in trek als gezelschapshond. Vanwege hun spontane, intelligente aard kunnen ze in veel disciplines worden afgericht, zoals politiehond, rampenhond of speurhond. Ze zijn iets minder populair dan Duitse herdershonden. Als ze goed worden gesocialiseerd en opgevoed, zijn het goede gezelschapshonden.

Uiterlijk

Dobermann zonder gecoupeerde oren en staart. 

Hoe ze er vroeger uitzagen.

De dobermann komt voor in de kleuren black and tan (zwart met roodbruine aftekening) of brown and tan (donkerbruin met roodbruine aftekeningen). Het couperen van oren en staart is in veel Europese landen intussen verboden. Het is een middelgrote, gespierde hond. Kenmerkend voor dit ras zijn de roodbruine aftekeningen die ook wel brand worden genoemd. De brand moet scherp getekend zijn.

Grootte reu 68-72 cm – gewicht 40-45 kg. 
Grootte teef 63-68 cm – gewicht 32-35 kg.

Karakter

De dobermann geldt als een vriendelijke en vreedzame hond is een uitstekende gezinshond, mits goed opgevoed. Hij kan echter voor problemen zorgen als hij niet goed is gesocialiseerd. Hij vertoont sterke familiebinding en houdt van kinderen. Hij houdt veel van spelen, vooral van trekspelletjes. Hij kan ook té wild spelen.

De dobermann heeft veel beweging nodig. Als hij onvoldoende beweging krijgt, kan hij opgefokt gedrag vertonen. In dat geval mag men hem niet straffen. Het is beter om iets te ondernemen met de hond, om verveling tegen te gaan.

In het Zwitserse kanton Wallis wordt de dobermann als gevaarlijk beschouwd. Het ras is daar sinds 1 januari 2006 verboden.

Gezondheid

De dobermann werd in het verleden sterk ingefokt en heeft hierdoor verschillende ziekten ontwikkeld en bestaande ziekten hebben zich verergerd. Dertig jaar geleden werd een dobermann gemiddeld 10 tot 15 jaar oud. De gemiddelde levensduur is nu 10 tot 13 jaar. Belangrijke ziekten bij de dobermann zijn, naast kanker, skeletafwijkingen en de hartziektedilatatieve cardiomyopathie.

Bron Wikipedia.