Chihuahua (hond)

Raskenmerken Chihuahua
 Ras: Chihuahua
Andere naam: Taco Bell Dog
Rasgroep: Gezelschapshonden 
Leeftijd: 13 - 14 jaar
Gewicht: 0,5 - 3 kg
Oorsprong: Mexico  

Rasbeschrijving van de Chihuahua 

De chihuahua is een van de kleinste honden ter wereld. Hij dankt zijn naam aan de Mexicaanse provincie Chihuahua waar het ras in 1850 werd ontdekt. Het is het oudste hondenras op het Amerikaanse continent.
Pas aan het eind van de negentiende eeuw brachten toeristen de hondjes mee naar Europa. Ze zijn vernoemd naar de regio Chihuahua in Mexico.
Men gelooft dat dit ras afstamt van het oude ras dat groter was in omvang en zeer gewaardeerd door Azteekse royalty. De Chihuahua van vandaag heeft een zeer fijne botstructuur, maar zijn eigenlijk heel gespierd. 

Moderne geschiedenis

Vanaf 1880 werden er chihuahua's gezien aan de Mexicaans-Amerikaanse grens. Veel Amerikaanse toeristen kochten deze kleine honden van de indianen en namen ze mee naar huis. Ze werden snel populair in de Verenigde Staten.
De eerste geregistreerde chihuahua's waren allemaal kortharig. De eerste langharigen werden in 1959 in Mexico geregistreerd.

Kenmerken

De chihuahua staat bekend als de kleinste hond ter wereld, maar ze kunnen heel erg fel en scherp zijn tegen andere honden. Hun gewicht zit tussen de 1 en 3 kg en zij meten tussen de 15 en 22 cm. De gemiddelde maximumleeftijd van een chihuahua ligt tussen de 12 en 14 jaar.

Vacht

Chihuahua's zijn lang- of kortharig.
De kortharige heeft een glanzende, gladliggende en zachte vacht.
De langharige heeft lang, fijn, zacht haar; dit kan steil of licht golvend zijn. De langharige heeft een forse kraag rond de nek, en langharige oren. De chihuahua heeft in de winter een dikke vacht, en als het warmer wordt, verliest hij haar.
De kleur van de vacht kan crème, zwart, oranje, lavendel, merle, mokka, chocola, smoke of graankleurig zijn, met of zonder donkere en witte aftekeningen. Alle kleuren zijn in alle mogelijke schakeringen en combinaties toegestaan, met uitzondering van de kleur merle.

Karakter

De Chihuahua is een zeer individualistische ras. Ze hebben elk hun eigen unieke persoonlijkheid, dus slechts een paar generalisaties kunnen worden gemaakt.
Ze worden meestal aangeduid als een "Chi". Ze zijn energiek, gracieus en vertonen een mens-achtige expressie.

Temperament

De Chihuahua is diep toegewijd en loyaal. Ze zijn meestal zeer gehecht aan een of twee mensen, zijn onbevreesd en zeer beschermend tegenover hun baasjes.
Ze zijn gek op aandacht. De Chihuahua is van nature zacht, liefdevol en zachtmoedig maar zijn wantrouwig tegenover vreemden en ondanks hun formaat zijn uitstekende waakhonden.
Dit ras is niet geschikt voor kinderen of andere huisdieren. Maar ze zijn gezellig met hun eigen soort. Chihuahuas zijn in de juiste omstandigheden uitstekende metgezellen.

Verzorging

De Chihuahua vereist minimale verzorging. De gladde vacht ras vereist slechts af en toe borstelen. De lange vacht van dit ras moet meerdere malen per week geborsteld worden met een zachte borstel.
Beide rassen hoeft alleen maar een keer per maand gewassen te worden met een milde shampoo. Speciale zorg moet worden besteed aan het geen water krijgen in hun oren, aangezien ze gevoelig zijn voor oorontstekingen.
Mondhygiëne is een must om het verlies van tanden te voorkomen. De Chihuahua kan slecht tegen koude klimaten en moet daartegen worden beschermd hij naar buiten gaat.

Trainen en opvoeden

De Chihuahua kan lastig zijn om mee te trainen, maar als je maar geduldig blijft, liefdevol en consequent dan is het goed doen. Ze reageren het best op positieve beloning. Vroege, uitgebreide en intensieve socialisatie is een absolute must voor dit ras.

Activiteit en bewegen

De Chihuahua is een uitstekende appartement of flat bewoner. Ook een Chihuahua wil wel eens ravotten. 
Dit kleinste hondenras kan uitstekend binnenshuis verblijven, maar het is een misverstand dat ze niet uitgelaten hoeven te worden.
Ieder levend wezen houdt van de buitenlucht, dus ook een Chihuahua. Ze houden ervan om door het hoge gras te rennen, in de aarde te wroeten of heerlijk in de zon liggen.

Pluspunten

Door het kleine formaat hoef je niet groot behuisd te zijn en kun je je hondje makkelijk overal mee naartoe nemen.
Een Chihuahua is leergierig en is daarom makkelijk te trainen.
Chihuahua's zijn goede waakhonden, ze zijn zelfs erg dapper!
De Chihuahua is erg loyaal en aanhankelijk van karakter.
In vergelijking met andere kleine rassen heeft de Chihuahua minder gezondheidsproblemen.
Chihuahua's worden gemiddeld 16 jaar en kunnen zelfs ouder dan 20 jaar worden!
(Dit gaat echter alleen op als je de Chihuahua behandelt en verzorgt als een hond en niet als speelgoed of modeaccessoire.
De Chihuahua dient bovendien gevoed te worden als een hond en niet 'verwend' te worden met allerlei snacks en mensenvoedsel. Dit zal een negatieve invloed hebben op hoe oud je hondje wordt.)

Minpunten

Chihuahua's zijn erg kwetsbaar. Je zult overal waar je gaat moeten opletten dat niemand op je hondje gaat staan of het per ongeluk te stevig vast houdt.
Ze hebben niet zo veel gevoel voor diepte en kunnen daarom makkelijk van bijvoorbeeld een tafel springen, met ernstig letsel als gevolg. Laat je hondje dus nooit onbewaakt op een hoog meubelstuk achter.
Niet geschikt voor kleine kinderen. Omdat ze zo kwetsbaar zijn kun je een Chihuahua niet alleen laten bij kinderen.

Voeding:

Omdat de Chihuahua een kleine maag heeft, kan hij maar kleine porties tegelijk eten. Er moet dus altijd voer aanwezig zijn in het etensbakje. Iets anders om rekening mee te houden is het hoge zoutgehalte in commercieel hondenvoer, dit kan voor een Chihuahua op den duur fataal zijn. Zout is schadelijk voor de nierwerking.
Chihuahua's gaan liever met mensen dan met andere honden om. In de regel geeft de Chihuahua ook de voorkeur aan het eigen ras en houdt niet van honden van een ander ras.

Een Chihuahua kan niet goed alleen zijn en heeft veel aandacht nodig.

Rasspecifieke kwaaltjes

Open fontanel

Dit is heel lang een raskenmerk van de Chihuahua geweest. Echter in oktober 2009 is de F.C.I. rasstandaard gewijzigd.
Gelukkig komt dit niet meer zo veel voor, dit betekent immers een verzwakking van de schedel en daardoor risico op hersenletsel.

Patella luxatie

Patella luxatie of knieluxatie komt regelmatig voor bij kleine hondenrassen.
Dit is een erfelijke afwijking. De knieschijf springt hierbij telkens uit de kom.

Hoesten en stikken

Het komt regelmatig voor dat een Chihuahua door inspanning of enthousiasme gaat hoesten en bijna lijkt te stikken. Het ziet er ietwat beangstigend uit, maar is niets om je zorgen over te maken.
Door een zachte massage vanaf de kin naar beneden te geven wordt het verholpen.

Waterige ogen

Soms kan door degeneratie het traanvocht niet goed weg, maar ook doordat de Chihuahua bolle oogjes heeft, komt er snel vuil in, waardoor zijn ogen gaan wateren.

Bron: Wikipedia, de vrije encyclopedie, Startpunt Honden.NL en Doggo.NL