De Basset hound

 

De Basset hound (ook wel Bassethond) is een laagbenige jachthond van Engels-Franse afkomst. Kenmerken van de basset hound zijn: een robuuste bouw, korte poten, losse hoofdhuid, afhangende onderste oogleden en lange oren. De kortharige vacht is meestal driekleur (zwart-wit-bruin) of roodwit. De Franse term 'basset' betekent zoveel als laaggesteld en verwijst naar de bouw van de hond.

 Functie

De basset is gefokt voor de jacht op klein wild zoals vossen, hazen en konijnen. Door zijn lage bouw beweegt hij zich gemakkelijk door struikgewas en kan hij tijdens het speuren voortdurend zijn neus op de grond houden wat voor grotere jachthonden lastig is. De basset hound drijft het wild in meuteverband op in de richting van de jager en geeft steeds met luid geblaf aan waar het wild zich bevindt. De hond werd ook wel gebruikt om aangeschoten wild op te sporen.

 Geschiedenis

Het ras stamt af van verschillende Franse en mogelijk Belgische typen laagbenige jachthonden, waarvan de meeste inmiddels uitgestorven zijn. Toen de Engelsen de Franse Basset  (Basset artésien normand) in 1860 ontdekten, kruisten ze het ras met de Bloedhond om de fragiele lichaamsbouw te verbeteren. Dit leverde de huidige Basset Hound op.

 Karakter volgens fokkers

De basset wordt omschreven als een intelligente, rustige, aanhankelijke en zachtaardige hond met een groot uithoudingsvermogen. Omdat hij van oorsprong werd gefokt als meutehond is de basset zeer sociaal ingesteld. Dat maakt hem heel geschikt als gezinshond maar hij kan moeilijk alleen zijn. De hond is gefokt om tijdens de jacht veelvuldig zijn stem te laten horen en dit zal hij ook doen als hij alleen wordt gelaten. De basset hound kan goed overweg met kinderen.

 Algemeen voorkomen

Met zijn zeer lange flaporen, zijn korte, vaak kromme poten en zijn langwerpige, rolvormige lichaam geldt de basset als een unieke verschijning onder de honden. Zijn nu eens gedistingeerde, dan weer ironische gezichtsuitdrukkin g, zijn vrolijk gevlekte vacht in de kleuren roodbruin, zwart en wit, en ook de manier waarop hij zich beweegt, hebben iets clownesks. 

Hij is trouw, lief en volgzaam, maar kan ook Oost-Indisch doof zijn, vooral als hij doet wat hij eigenlijk niet mag. In de omgang met bassets moet men vriendelijk maar consequent zijn. Met zijn slimme inborst profiteert hij van het geringste spoor van twijfel of besluiteloosheid bij zijn baas!
De basset stamt uit Frankrijk, waar hij als kortpotige brak werd gebruikt voor het opsporen van wild en om vossen en dassen uit hun holen te drijven. In zijn Franse tijd was de basset kleiner, draadharig en nog niet zo langgerekt als tegenwoordig. In Engeland en de VS is hij doorgefokt tot de nu bekende, vaak uitgelachen hond.

De basset treedt tegenwoordig nog maar weinig op als jachthond. Hij is vooral een lieve huishond geworden, die een echte kameraad is voor kinderen en dol is op zijn gezin. Tegenover vreemden stelt hij zich gereserveerd op en is hij zeer waakzaam. Het stemgeluid van de basset, dat hij trouwens maar zelden laat horen, klinkt zeer laag.

Uiterlijk
Grootte: 28-36 cm
Gewicht: ca. 30 kg
Kleur: steeds driekleurig: wit, rood of geelbruin, en zwart
Bijzonder kenmerk: bijzonder lange hangoren

Typische raskenmerken:
Onder het fraaie uiterlijk van de Basset Hound met zijn waardige blik en melodieuze stem, die hij nooit overmatig gebruikt, gaat een hart schuil, dat de ware passie voor de jacht nog bezit. Als meutehond heeft hij van huis uit een sociaal gevoel, dat in zijn gedrag in het gezin tot uitdrukking komt. Hij neemt graag deel aan de gezellige dingen in het gezin. 

Hij is lief, rustig en aanhankelijk; plezierig en verdraagzaam in de omgang met kinderen en ondanks zijn misschien wat treurige blik altijd goed gemutst.  Hij is trouw en verstandig. Daarenboven heeft hij in het algemeen een sterk gestel en behoeft geen overdreven verzorging. U moet echter wel een paar dingen in de gaten houden, die te maken hebben met dat oude erfgoed van zijn werkende voorvaderen, wat hij nog niet heeft vergeten. 

Aan gehoorzaamheid en opvoeding zult u consequent vanaf de prille puppytijd veel aandacht moeten besteden, meer dan bijvoorbeeld bij een herder of aanstaande jachthond. Hij verwacht dat ook van u, die hij als meuteleider ziet. Door dat meutegevoel kan hij ook wat slecht tegen lang alleen zijn, op een gegeven moment zal hij dat met veel gevoel voor theater en publiciteit kenbaar maken. Uw buren zullen dat wellicht niet op prijs stellen.

Een Basset Hound is een hond met een eigen karakter en niet zomaar de "sufferd" waar sommige mensen hem voor aanzien.

Een Basset Hound is een intelligente hond. Met veel geduld en liefde kunt u de Basset Hound veel leren.

De Basset Hound beschikt nog steeds over een neus van uitzonderlijke kwaliteit die hem in staat stelt alle eetbare dingen feilloos te registreren en het tot zich te eigenen.

Activiteit:
De Basset Hound heeft zeer veel beweging nodig. Veel mensen vergissen zich in dit ras en denken dat het dier niet van bewegen houdt. Dit is echter een groot misverstand. Begin niet aan het ras indien u niet met hem kunt gaan wandelen en spelletjes kunt doen.

Bron: Wikipedia en Hondencentrum