Australian Cattle Dog 

Energieke intelligente veedrijver.

Wanneer u koos voor een Australian Cattle Dog haalde u daarmee een zeer energieke en intelligente werkhond in huis. Een veedrijver die zelfstandig grote kuddes halfwild rundvee drijft. Die over de ruggen van het vee loopt om snel aan de andere kant van de kudde te komen. Die in de hielen en neuzen van de runderen bijt om ze in beweging te krijgen, en snel en wendbaar genoeg is om trappen van hoeven te ontwijken.
Trouw en loyaal aan zijn baas, terughoudend naar vreemden. Hard van buiten, gevoelig van binnen. Het type ‘ruwe bolster met blanke pit’. Geen doorsnee hond om in huis te halen.

Activiteiten.

De Cattle Dog neem je er niet even bij, daar moet je mee aan het werk. Zijn hoge energieniveau maakt dat hij dagelijks intensieve activiteit nodig heeft. Let wel: mét zijn baas. Zijn intelligentie en zelfstandigheid maken dat alleen wandelen of fietsen niet genoeg is. De Cattle Dog moet zijn koppie kunnen gebruiken. Flyball, dogfrisbee, treibball, agility en speuren zijn uitermate  geschikte sporten voor de Cattle Dog.
En natuurlijk vee hoeden, als de mogelijkheid er is. Tot op hoge leeftijd blijft de Cattle Dog actief en leergierig en zal blijven vragen “wat gaan we doen, baas?”.

Opvoeding.

Diezelfde intelligentie en zelfstandigheid maken dat de Cattle Dog een zeer consequente opvoeding nodig heeft. Hij leert alles heel snel, ook de foute dingen. Hoe hard de Cattle Dog voor zichzelf ook is, hij kan niet tegen een schreeuwende baas. Een harde aanpak is uit den boze.
Vanwege zijn terughoudende karakter moet de Cattle Dog uitermate goed gesocialiseerd worden met alles wat hij in zijn omgeving tegen kan komen. Een socialisatie die, volgens de huidige inzichten, door moet gaan tot de hond tenminste twee jaar oud is.
Al met al geen hond voor beginners. Er is maar weinig marge voor fouten van de opvoeder.

Uw Cattle Dog.

Als het om uw eigen Cattle Dog gaat is ook úw gedrag bepalend voor de manier waarop uw hond zich gedraagt. Gedrag waarvan u zich niet eens bewust hoeft te zijn. Het kan heel verhelderend en leerzaam zijn een deskundige buitenstaander eens de interactie tussen u en uw hond te laten beoordelen.

 Meer informatie.

Op het Cattle Dog Forum vind u veel informatie over de Australian Cattle Dog en kunt u ervaringen uitwisselen met andere Cattle Dog eigenaren.

Informatiebron: © Cattle Dog Coach, All Rights Reserved